Make your own free website on Tripod.com

Home Questions Answers Glossary Questionaire Contact Elements 11-20

Hydrogen Helium Lithium Beryllium Boron Carbon Nitrogen Oxygen Fluorine Neon

1. Which of the ten elements are colourless and odourless in their gas forms?

ANSWER: Hydrogen, Helium, Nitrogen, Oxygen and Neon

 

2. Which elements have an atomic radius of more than one hundred?

ANSWER: Helium, Lithium and Beryllium

 

3. Do all the elements melt at a higher temperature than they boil?

ANSWER: No, the opposite, they all boil at temperatures that are hotter than the temperatures they melt at.

 

4. Which of the elements have names which originated from Greek words?

ANSWER: Hydrogen, Helium, Lithium, Beryllium and Neon

 

5. Out of the first ten elements which element has the heaviest atomic weight?

ANSWER: Neon - 20.179

 

6. Which element has the atomic symbol B?

ANSWER: Boron

 

7. Can you put the top ten elements in order starting with Hydrogen and ending with Neon without looking at a resource?

ANSWER: Hydrogen, Helium, Lithium, Beryllium, Boron, Carbon, Nitrogen, Oxygen, Flourine, Neon

 

8. Name one common use for each of the elements.

ANSWER:

Hydrogen -

bullet rocket fuel
bullet methanol production
bullet welding
bullet producing hydrochloric acid
bullet reducing metallic ores
bullet the hydrogenation of fats and oils
bullet filling balloons

Helium -

bullet Deep sea diving
bullet Helium Balloons
bullet Liquid helium , for low temperature research
bullet An gas shield for arc welding
bulletA cooling medium for nuclear reactors
bulletA gas for supersonic wind tunnels.
bulletFilling balloons.
bulletAdvertising on Blimps
bullet

Pressuring liquid fuel rockets

Lithium -

bullet It has nuclear applications
bullet Used in air-conditioning and industrial drying systems
bullet Medicine
bullet Light-weight alloys
bullet Batteries
bullet Greases
bullet Glasses and ceramics

Beryllium -

bullet Alloying agent
bullet High-speed aircraft
bullet Missiles, spacecraft, and communication satellites.
bullet Windshield frames
bullet Brake discs
bullet Support beams

Boron -

bullet rockets as an igniter.
bullet insulation fibreglass and sodium bleach.
bullet Textile products.
bullet Treatment of arthritis.
bullet As a shield for nuclear radiation, and in instruments used for detecting neutrons.
bullet Electrical insulator but conducts heat like a metal.
bullet Filaments, a high-strength, lightweight material chiefly employed for advanced aerospace structures.

Carbon - Carbon is the basis of all life since it is part of DNA. The human body contains about 16 kilograms of carbon in one form or another. Carbon is also important environmentally as carbon dioxide; it makes up 350 parts per million of the atmosphere, and plants take it in as they grow. Carbon dioxide is also the gas formed when natural gas, oil and coal are burned. Coal, petroleum, and natural gas are chiefly hydrocarbons.

Nitrogen -

bullet

foods

bullet

organic materials

bullet

fertilizers

bullet

poisons

bullet

explosives

Oxygen -

Plants and animals rely on oxygen for respiration. Hospitals frequently prescribe oxygen for patients with respiratory problems.

The Ozone  is made up of oxygen. It is formed from electrical discharges or ultraviolet light acting on O2. It is an important component of the atmosphere (in total amounting to the equivalent of a layer about 3 mm thick at ordinary pressures and temperatures) which is vital in preventing harmful ultraviolet rays of the sun from reaching the earth's surface.

Flourine -

bullet producing uranium
bullet plastics
bullet light bulbs
bullet compounds are used in air conditioning and refrigeration
bullet fluorine has been studied as a rocket propellant
bullet fluoride helps prevent dental cavities

Neon -

bullet

high-voltage indicators

bullet

lightning arrestors

bullet

wave meter tubes

bullet

and TV tubes.

 

9. Which Element is the following sentence referring to?

________  is silvery in appearance. It reacts with water, but not as vigorously as sodium. ________ imparts a beautiful crimson colour to a flame, but when the metal burns strongly, the flame is a dazzling white.

ANSWER: Lithium

 

10. Research: How many elements are there?

ANSWER: The scientific community has not come up with an exact answer. The most common answer to the confirmed number of elements is: 118